2010. szeptember 15., szerda

Müzlis reggeli - tej nélkül


 Szintén nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető egészséges reggeli a müzli.

Hozzávalók:
  • fél teás csésze müzli teljes kiőrlésű gabonából (lehetőleg bio) - én teljesen natúrt szoktam választani, vagy esetleg gyümölcsöset, amiben vannak aszalt gyümölcsdarabok
  • 1 db (vagy fél db -  pl. almából, körtéből elég egy fél) idény gyümölcs, és/vagy pár szem aszalt gyümölcs (mazsola, aszalt szilva, aszalt meggy, áfonya - ízlés szerint)
  • 1 teáskanál tökmagolaj vagy szőlőmagolaj
  • kb. 1 dl forró víz
Ez a recept igazán nagyon egyszerű. A müzlit kevés forró vízzel leöntöm - úgy, hogy a vizet még épp magába tudják szívni a gabonaszemek - tehát kb. annyit töltök, hogy a víz ellepje a müzlit. Vagy inkább egy kicsit kevesebbet. Ugyanis az nem jó, ha a müzli tocsog a vízben. Úgy kell ügyeskedni, hogy a forró vizet a müzli lehetőleg mind felszívja, ezáltal a gabonaszemek megpuhuljanak és könnyen emészthetővé váljanak. (Ez fontos, mert a nehezen emészthető, nem kellően megrágott gabona puffadást okozhat.) Egy fél csipet sót belekeverek, hogy kellemes íze legyen. Letakarom egy kis tálkával és hagyom megpuhulni a gabonát - ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. Idő közben felvágom a gyümölcsöt - ez lehet alma, körte, barack, szilva stb., gyakorlatilag bármilyen idény gyümölcs - és/vagy az aszalt gyümölcsöt. Itt megjegyzem, hogy egyes vélemények szerint nem ajánlott a friss gyümölcsöt  gabonával párosítani (állítólag a kettő együtt erjedési folyamatok indít be a belekben). Aki úgy dönt, hogy friss gyümölcsöt müzlivel inkább nem, az választhatja az aszalt gyümölcsöket. Ízlés szerint lehet hozzáadni olajos magokat is - mint. pl. diót, mogyorót, kesudiót stb. Ajánlatos ezeket kicsit megpirítani mielőtt hozzáadjuk a müzlihez. Miután megpuhultak a vízben a gabonaszemek, rájuk szóróm a feldarabolt gyümölcsöket (frisset és/vagy aszaltat), esetlegesen a pirított magokat, majd az egészet meglocsolom tökmagolajjal vagy szőlőmagolajjal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése