2010. szeptember 15., szerda

Reform mézeskalács

Hozzávalók:
  • 1 kg tejles kiőrlésű rizsliszt
  • 20 dkg pálmazsír vagy bio margarin
  • 30 dkg nádcukor
  • 3 dl zabtejszín (javaslom az OATLY márkájú, 250 ml-es kiszerelésű bio tejszínt - nekem ez vált be a legjobban)
  • 3 dl méz
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 csomag bio, foszfátmentes sütőpor
  • kb. fél csomag fahéj, szegfűszeg, gyömbér - de leginkább ízlés szerint
A pálmazsírt/margarint simára keverjük a nádcukorral, és a mézzel, hozzáadjuk a zabtejszínt és a fűszereket. (fahéjat, szegfűszeget, gyömbért) - ízlés szerint. A szódabikarbónát és a sütőport alaposan összekeverjük, majd a lisztet kis adagokban hozzáadjuk a mézes keverékhez. Jó alaposan összegyúrjuk a tésztát, (ha nagyon ragadna lassan adagoljunk hozzá még lisztet). Az elkészült tésztát egy éjszakán át pihentetjük. Másnap lisztezett deszkán 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kiszúrjuk külömböző formákkal. Kenjük ki a sütőlemezt pálmazsírral vagy margarinnal,  majd melegítsük elő a sütőt 200 fokra,(gázsütőt négyes fokozat), s a tésztát 5-8 percig süssük. A tésztának világosnak kell lennie. Ha a süti megsült vegyük ki, vagy mozgassuk meg őket mert kihülés után könnyen törik.
Máz:
  • 1-2 db tojásfehérje
  • 15 dkg nád porcukor
A tojásfehérjét verd fel félig habverővel, majd három adagban rakj bele 15 dkg porcukrot, és verd keményre a habot. A nádcukor miatt nekem nem lett teljesen kemény a hab, de azért így is lehetett dolgozni vele, csak kicsit csínján kellett bánni vele :)

Szóval az így elkészült habot, beletesszük egy kisebb nejlonzacskóba (ne legyen alul szegélye). A zacskó egyik csücskét kilyukasztjuk, vagy kivágjuk, de a nyílás maradjon kicsi! Így sokkal finomabb vonalakat lehet majd rajzolni vele. A zacskó felső részét összetekerjük, és olyan mozdulatokkal mintha egy ecsetet fognál neki lehet látni a díszítésnek. Vonalvezetés közben a zacskóból lassan kinyomjuk a cukormázat.

Ha ezzel kész vagyunk, az elkészült figurákat félretesszük száradni, nehogy elkenődjön a cukormáz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése