2010. szeptember 15., szerda

Pirított leves

Szintén nagyon gyorsan elkészíthető étel a pirított leves. Ezen kívül rendkívül olcsó és egészséges is :) Vacsorára szoktam elkészíteni, de természetesen ebédre is kiválóan megállja a helyét.
 
Hozzávalók:
  • kb. két-három evőkanál kukoricaliszt
  • kb. két evőkanál mangalicazsír vagy 3 kanál tetszés szerinti olaj
  • kb. két teáskanál köménymag egészben
  • kevés (kb. 2-3 mokkás kanál) őrölt kömény, kb. ugyanennyi őrölt pirospaprika
  • víz(kb. 1 liter)
A zsírt/olajat felforrósítom, majd hozzáadom a kukoricalisztet - így készül a rántás. Mikor zsemle színű kezd lenni, hozzáadom a köménymagokat és kicsit tovább keverem. Ezután leveszem a lábast a tűzről, hagyom picit hűlni, majd beleszórom az őrölt köményt és a pirospaprikát. Visszateszem, kicsit keverem-kavarom, majd fokozatosan hozzákeverem a vizet. Én mindig felforralom a vizet előtte, hogy hamar kezdjen forrni. Vigyázat: nagy sistergés várható, ezért kötény használata ajánlott! :) Amint kellően felhígult a leves de azért még mindig sűrű maradt (ahogy azt kell...), megsózom - ízlés szerint. Megkóstolom és kitalálom, kell-e még hozzáadnom egy kis pirospaprikát vagy köményt. Ha nem, akkor csak hagyom még egy kicsit forrni nem túl magas lángon, majd 5-10 perc múlva leveszem a tűzről. 
Gluténra nem érzékenyek piríthatnak hozzá egy kis rozskenyeret, én még egy kis erős paprikát is szervírozok a leveshez. Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése